fbpx

Del 1. Från meningslöst till meningsfullt.

I torsdags träffade vi Jesper. Jesper Ek. VD på Roche Diabetes Care i Sverige och Finland. Vi träffades för att diskutera vad det är att leda och vad det innebär att leda människor och verksamhet genom förändring.

När svåra problem blir till kris förväntas ledarskap många gånger förvandla problem till möjlighet och röda siffror till svarta.

Går det? Ja, det går. Jesper vet. Han har gjort resan från problem till mö¶jlighet med sin organisation. På 18 månader vände han med sitt ledarskap - tillsammans med medarbetarna - en underpresterande och omotiverad organisation till ett fokuserat, kreativt och engagerat team som levererar starka försäljningsresultat över tid.

Hur då? Man börjar med närvaro, förtroende och mening. Och låter resultatet komma som, ett resultat. Det är ju det ordet betyder, att det är ett resultat av någonting. En gemensam ansträngning. Enkelt? Nej, men ingenting börjar med resultatet. Allting börjar med människor.

Så vilket slags ledarskap är det då som behövs? I grunden handlar det om närvaro, förtroende och mening. Av våra barn lär vi oss att vara i nuet, möta både mening och rädsla, och att bruka båda. Samma närvaro behövs i ledarskapet. Varje dag. Ledarskap är en färskvara som skapas varje dag.

Och ledarskapet? Det går inte att leda utifrån resultat. Det går att styra utifrån resultat. Det går att utöva chefskap utifrån resultat. Men det går inte att leda utifrån resultat. Ett ledarskap bygger på mening. Om detta är vi alla eniga.

Vad är då meningen med ledarskap? Eller meningsfulla ledare? "Varför finns vi?" Frågar Jesper retoriskt. För att skapa fler meningsfulla företag, svarar vi. Vi pratar om hur ofta organisationer glömmer sin mening längs vägen och agerar för sitt eget goda. Inte för vilket goda företaget gör eller finns till för. Leading Business vill se fler leda utifrån mening i svenska organisationer.

Så, hur hittar vi eller förhåller vi oss då till denna mening? Ytterligare något vi lär av våra barn. De ställer frågorna. De vågar ställa frågorna. Och det är frågorna som leder oss. Utan dem kommer vi aldrig att komma närmare meningen.

Vårt samtal med Jesper blev tre timmar långt. Och vi ser redan fram emot nästa på andra sidan sommaren. Då vill vi bjuda in er också!

About the Author

Follow me

Heléne Ählberg har mångårig erfarenhet av att stödja företag och organisationer i utveckling av organisation, strategi, verksamhet, ledningsgrupper, ledarskap och medarbetarskap. Erfaren förändringsledare samt coach och rådgivare för enskilda individer och företagare.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}