fbpx
den saknade pusselbiten

Ert syfte skapar meningsfullhet och är en viktig pusselbit för att göra ert företag till en attraktiv arbetsgivare

Detta perspektiv är något som många företag kanske inte har fokuserat på tidigare men nu blir detta allt viktigare! Ska vi vara en attraktiv arbetsgivare där människor vill jobba så behöver vi börja diskutera dessa frågor.  

Många medarbetare, och kanske framför allt den yngre generationen, söker en arbetsgivare som arbetar för att göra skillnad och har ett tydligt syfte. De byter till och med jobb på grund av att syftet saknas i en organisation. Därför måste syftet vara tydligt och aktiverat i organisation, strategier, processer. Allt för att skapa förutsättningar för ett arbete som är viktigt för de människor som arbetar där.

Både ledning och medarbetare behöver ha en gemensam syn och upplevelse av syftet, ert purpose. Annars saknar ni en viktig pusselbit för att bygga engagemang hos era medarbetare och er själva.

Vad motiverar oss?

Daniel Pink har skrivit flera böcker om vad det är som motiverar människor på jobbet.

Enligt honom är det som motiverar människor att:

  • Få arbeta med något som känns meningsfullt, bidra till något som är större än sig själv
  • Självständigt få styra över sitt liv
  • Bli och känna sig duktig inom något område

"Det oroar mig att många beslut som fattas av ledningar ute p företagen, är baserade på gamla uppfattningar som inte stämmer överens med den utveckling vi ser hos individer" säger han. Pinks bestämda åsikt är att motivationen ligger i att varje människa får känna sig viktig och som en del av något större.

"Vi ska inte erbjuda godare morötter eller hårdare piskor, utan en meningsfullare arbetsmiljå, frihet och kreativitet. Så motiverar vi framtidens arbetskraft."

Det kanske kan tyckas naivt att ett syfte ska spela så stor roll. Men, det finns mycket forskning som visar på vikten av ett levande syfte i organisationer.

Varför göra det svårare för er att rekrytera duktiga medarbetare genom att missa pusselbiten?


Daniel Pink


About the Author

Follow me

Heléne Ählberg har mångårig erfarenhet av att stödja företag och organisationer i utveckling av organisation, strategi, verksamhet, ledningsgrupper, ledarskap och medarbetarskap. Erfaren förändringsledare samt coach och rådgivare för enskilda individer och företagare.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}