fbpx
.st0{fill:#FFFFFF;}

Vikten av att leva sitt syfte 

 2022-03-02

Av:  Heléne Ählberg

Det är så svårt att hitta orden för att skriva något i den svåra tid vi lever i nu. Tankar, känslor och reflektioner snurrar i huvudet och i kroppen. Jag känner mig både orolig, rädd, maktlös och jag tror att vi är många som känner likadant. Jag lider med folket i Ukraina men också med oskyldiga medborgare i Ryssland som inte har något med detta vanvett att göra.

Jag skulle vilja dela med mig av en liten reflektion som kopplar till det jag brukar skriva om här, syfte och värderingar.

Under de senaste dagarna har det blivit tydligt för mig hur olika företag agerar kring sina verksamheter både här hemma och borta i Ukraina och Ryssland. Vissa företag kliver fram och gör allt man kan för att bidra och stötta Ukrainas medborgare även om det påverkar försäljning, lönsamhet etc. Andra företag vill inte uttala sig om var man står i frågan och att man ska avvakta utvecklingen innan man gör något. Vad är det man ska avvakta, vilken utveckling då? Det är väl illa nog som det är redan nu?

Jag brukar säga att en organisations syfte och värderingar inte bara får bli några vackra ord på intranätet, hemsidan eller i en powerpoint presentation. Då är det bara floskler!

Nej, syftet och värderingarna måste vara levande i allt vi gör. Det ska stötta oss i svåra beslut, val av riktning, hur vi förhåller oss till varandra etc. Nu om något prövas våra värderingar och syfte, men det är då vi ska kunna ta hjälp av dem när vi ställs inför väldigt svåra beslut. Då ska syftet fungera som en polstjärna att ta ut riktningen från och värderingarna ska visa vilka beteenden vi behöver agera utifrån för att förverkliga syftet. Beslut som: Ska vi stänga ner vår verksamhet i Ryssland eller ska vi låta den fortsätta? Ska pengarna vara den enda drivkraften för oss? 

Kanske det finns andra värden som faktiskt är viktigare än pengarna?

I nöden prövas vännen finns det ett talesätt som säger. Där är vi nu, ska vi verkligen leva efter vårt syfte och våra värderingar så är det dags att börja titta sig i spegeln och fundera över hur det ser ut hos oss! Agerar vi utifrån vårt syfte och våra värderingar, PÅ RIKTIGT?

Heléne Ählberg


Purpose Guide, Teal Expert

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Genom att anmäla dig samtycker du till e-postutskick från oss.
Dina uppgifter delges aldrig någon annan och du kan när som helst ta tillbaka ditt samtycke via en avregistreringslänk i varje mail.